top of page

di 28 nov

|

Zedelgem

Thema avond - Parentificatie

Telkens wordt een verschillend thema belicht waarover ik eerst wat duiding geef en we daarna bij elke deelnemer die dat wenst even gaan kijken hoe dit speelt in jouw leven en in welke richting dit wilt evolueren.

Thema avond - Parentificatie
Thema avond - Parentificatie

Time & Location

8 andere datums

28 nov 19:30 – 22:00

Zedelgem, Loppem, 8210 Zedelgem, België

About the Event

Op een thema avond komen we samen in een cirkel, telkens rond een ander thema.

Eerst geef ik zelf wat duiding over het thema, vanuit mijn eigen waarheid en ervaring.

Daarna gaan we, bij iedere deelnemer die dit wenst, even kijken hoe dit thema speelt in jouw leven, in welke richting dit wilt evolueren en wat je daarvoor nodig hebt.

10/10: Spiritualiteit

24/10: Mannelijkheid en vrouwelijkheid

07/11: Pleasen

28/11: Parentificatie

De liefde van een kind voor zijn ouders is dermate groot en onvoorwaardelijk dat kinderen steeds, op hun eigen manier, proberen voor hun ouders te zorgen, hun best te doen, een goed kind te zijn.

Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, maar het kan wel problematisch worden wanneer kinderen langdurig gedrag stellen dat niet bij hun leeftijd past. Bvb zorgen voor een van de ouders die langdurig ziek, depressief of verslaafd is.

Het probleem is dat we die gewoontes uit onze kindertijd blijven doortrekken in ons volwassen leven. Zorgende kinderen bijvoorbeeld zullen heel vaak zichzelf aan de kant schuiven om voor anderen te zorgen (pleasen). Een andere veel voorkomende vorm van parentificatie is 'het perfecte kind'. Dit zijn kinderen die heel hard hun best doen om de verwachtingen van mama of papa in te lossen. Hun best doen voor goeie punten op school, hun best doen in de sportclub, keuzes maken die mama of papa goed zouden vinden, op latere leeftijd studies doen die mama of papa goedkeuren, een partner zoeken die goedgekeurd wordt,... allemaal in de (onbewuste) hoop om toch maar liefde te krijgen. Het spreekt voor zich dat wie als kind op deze manier geparentificeerd was nogal perfectionistisch in het leven staat en moeilijk overweg kan met mislukkingen.

Parentificatie speelt een grote rol in de levens van veel volwassen mensen. Veel groter dan de meeste mensen zichzelf bewust van zijn. Tijdens familieopstellingen wordt parentificatie heel vaak zichtbaar en kunnen er ook stappen gezet worden om hiervan los te komen.

Deze avond bekijken we even hoe dit misschien speelt in jouw leven en welke stappen je hierin kan zetten.

12/12: Geluk of gelijk? Ware zelf vs. ego

9/01 en verder: TBA

Dit is geen reeks. Het zijn allemaal losse avonden waarvoor je apart kan inschrijven.

@ Merkenveld / 20€ / inschrijving: laurensgysels@gmail.com / max 10 deelnemers

Share This Event

Event Info: Events
bottom of page