278825766_10228317026489558_497005576062035821_n.jpg
 

Knuffelworkshop

Fysieke aanraking is een basisbehoefte van ieder mens. Een tekort aan aanraking kan leiden tot depressiviteit, angst, vereenzaming,… Problemen waar heel veel mensen in onze samenleving mee kampen en waarbij een tekort aan fysiek contact vaak een van de basisoorzaken is, maar vaak niet als dusdanig erkend wordt. Wist je dat baby’s die goed verzorgd worden, maar geen of heel weinig fysieke aanraking krijgen effectief sterven?

Er rust nog steeds een vorm van taboe op fysieke aanraking tussen mensen die niet in een romantische relatie zijn. Onze behoefte aan fysieke aanraking heeft echter niks met seksualiteit te maken. Denk maar aan hoe graag we allemaal kinderen knuffelen en aaien zonder enige seksuele connotatie. En hoe zowel de kinderen als wij hiervan kunnen genieten.

De eigen behoefte aan fysieke aanraking wordt door veel mensen zelfs vertaald naar een behoefte aan seksualiteit, omdat dit voor velen de enige manier is om langdurig of intens fysiek contact te hebben. Mensen gaan hierbij soms over hun eigen grenzen zonder het te beseffen. Voldoende non-seksueel fysiek contact zorgt ervoor dat we deze grenzen veel beter kunnen voelen en we leren wat we eigenlijk echt nodig hebben.

Voor singles kan voldoende non-seksueel contact ervoor zorgen dat er veel minder druk ligt op het vinden van een partner. Helaas zijn singles op vandaag vaak afhankelijk van dates of het vinden van een partner om deze behoefte in te vullen, terwijl het er eigenlijk los van zou mogen staan.

Voor mensen die in een relatie zijn legt het dan weer heel wat minder druk op de relatie. Vaak hebben beide partners bvb niet evenveel nood aan fysiek contact wat tot spanningen kan leiden. Non-seksueel fysiek contact met andere mensen biedt hier een heel mooi antwoord op. Soms hebben beide partners ook niet evenveel nood aan seksueel contact, ook hier kan meer non-seksueel contact binnen (of buiten) de relatie wonderen verrichten.  

Omdat er nog heel veel angst, pijn, schaamte,… op het thema van non-seksuele aanraking zit is het echter heel belangrijk dat mensen hierin kunnen oefenen in een veilige omgeving. In een context waarin het bewaken en respecteren van elkaars grenzen prioritair is en waarin ieders tempo gerespecteerd wordt. Zo’n context willen Kelly en ikzelf graag faciliteren op de knuffelavond van 14/05. Iedereen welkom, jong of al wat ouder, man of vrouw, single of in een relatie, met je partner of zonder je partner,…

Dat de knuffelavond over non-seksueel fysiek contact gaat en daartoe beperkt wordt betekent echter niet dat er geen seksuele gevoelens kunnen ontstaan. Ook deze zijn welkom, we hoeven ze niet te veroordelen, maar we gaan er heel duidelijk niks mee doen op deze avond.

Als man wil ik nog een speciale oproep doen aan mijn broeders. Kom af! Studies tonen aan dat het tekort aan fysiek contact bij mannen in onze samenleving nog veel groter is dan bij vrouwen. Dit heeft verschillende redenen. Angst om veroordeeld te worden door vrouwen, angst om als te vrouwelijk bestempeld te worden, angst om als homo bestempeld te worden bij fysiek contact met andere mannen,… zijn nog maar enkele van deze redenen die ook mij niet vreemd zijn. Je bent welkom met al je onzekerheden, je angsten, je vooroordelen. We zetten een veld neer waarin ook mannen zich veilig, welkom en waardig mogen voelen.

 

Place to be: Wakan, Zedelgem

Kostprijs: vrije bijdrage + gift in natura voor de hoeders van de plek

Begeleiding: Laurens Gysels en Kelly Vertenten

 

Blijf op de hoogte en ontvang gratis inspiratie via de nieuwsbrief!